Supravegherea foto-video, este practic singura activitate pe care multi dintre potentialii clienti ai detectivilor particulari din Romania, cred ca acestia o presteaza. Explicatia fiind foarte simpla, avalansa de emisiuni gen „Cheaters” din programele TV romanesti, a facut ca in ochii romanilor, detectivul particular, sa nu fie nimic mai mult decat un simplu „urmaritor” de neveste infidele.
Alaturi de deja celebrul „badigard” detectivul particular devenind astfel un „pandar” ceva mai educat, care oricum nu are o meserie adevarata…ca doar n-a auzit nimeni de „facultatea de detectivi” si chiar daca ar fi existat…in ce uzina sau institutie publica ar fi gasit vreun loc de munca?
Dar sa nu ne indepartam de subiectul nostru si anume supravegherea foto-video, cunoscuta de obicei sub numele de „filaj”. Aceasta operatiune are o conotatie oarecum negativa in societatea romaneasca, lucru datorat Securitatii din perioada comunista. Insa in activitatea detectivilor particulari aceasta operatiune este foarte des intalnita fie ca ne place sau nu. Daca in cazul investigatiilor si culegerii de informatii, detectivii particulari nu au decat drepturile pe care orice cetatean al tarii le are si in cazul supravegherii foto-video lucrurile stau la fel. Detectivii din teren nu pot trece pe culoarea rosie a semaforului, chiar daca acest lucru inseamna pierderea obiectivului, nu pot instala dipozitive de urmarire, acestea fiind considerate ilegale si asa mai departe. Pentru aceasta operatiune este nevoie de cel putin doi detectivi particulari si in cele mai multe cazuri si de un autoturism. Este absolut obligatoriu ca ambii detectivi sa posede permis auto si sa fie conducatori auto priceputi sau cel putin experimentati. Detectivii particulari care nu poseda permis auto nu ar trebui sa participe la operatiuni de supraveghere foto-video chiar si daca, teoretic, obiectivul supravegheat foloseste in deplasarile sale, doar mijloacele de transport in comun si/sau taxi. Copiii, persoane calificate in tot felul de alte domenii sau ofiteri in rezerva care nu au lucrat niciodata in acest domeniu, nu ar trebui folositi in desfasurarea acestei activitati. Folosirea personalului califiat si profesionist se vede in primul rand in tarifele practicate de catre agentiile de detectivi particulari pentru prestarea acestui serviciu. Un tarif minim pentru supraveghere statica ar fi de 15 euro/ora per echipaj, iar pentru supraveghere dinamica de 20 euro/ora per echipaj. La un calcul simplu vom vedea ca agentiile care percep tarife mai mici decat cele mai sus mentionate nu au cum sa acopere cheltuielile si sa plateasca doi detectivi.
In conditiile in care in orasul Bucuresti, un taximetrist, castiga teoretic acesti bani intr-o ora de munca, „detectivul” care ar accepta sa lucreze pentru aceasta suma, ar putea presta activitatea de taxi, care nu este atat de stresanta, nu implica responsabilitate atat de mare, nu necesita studii superioare si nici licenta din partea politiei. Este adevarat ca acest serviciu nu este pentru toata lumea, insa la fel putem spune si despre serviciul de taxi. Folosesc acest exemplu fiindca este foarte la indemana si majoritatea cititorilor pot compara cele doua exemple. Potentialii clienti care au nevoie de acest serviciu, ar trebui sa se lipseasca de el in cazul in care nu isi pot permite costurile lui. Angajarea unor „detectivi” care pur si simplu testeaza piata, nu au niciun fel de pregatire/experienta in domeniu si percep niste tarife de dumping, nu pot face decat un deserviciu clientului, daunele produse de catre acestia fiind de cele mai multe ori ireversibile. Si nu afecteaza doar clientul ci si profesia de detectiv particular in general.
Am atestat de detectiv particular obtinut in bucuresti. Doresc sa lucrez ca detectiv particular in Bucuresti. Am experienta in domeniu. Rog agentiile de detectivi particulari din Bucuresti sa ma contacteze!
Foarte bine ati punctat in acest articol, toate perceptiile gresite ale oamenilor despre detectivii particulari. Nimeni nu stie cat de greu ii este unui detectiv particular in teren…Practic chiar si la tarifele minime spuse de dumneavoastra mai sus, unui detectiv particular nu ii mai ramane mare lucru…as spune chiar ca ii ramane cam cat unui meserias ce lucreaza in constructii…si intradevar mi se pare ca este cam putin. Nu este foarte greu sa devii detectiv particular, dar totusi nici la indemana oricui nu este…deci cred ca tarifele pe care le spuneti dumneavoastra ar trebui sa fie intradevar MINIME! Si sa respecte plafonul asta toti detectivii particulari.
Lasă un comentariu