Private detective

Ce drepturi au detectivii particulari din Romania? Pot asculta telefoane? Pot face arestari? Pot interoga oameni? Sunt intrebari pe care le aud cateodata in diferite situatii. Si de fiecare data ma mir cum intr-o tara Europeana, in care oamenii ce au avut acces la internet sau macar la televiziune prin cablu in ultimii 20 de ani, mai pot pune astfel de intrebari…Si culmea, de cele mai multe ori aceste intrebari vin de la persoane posesoare de “studii superioare” ce se presupune ca ar mai fi citit si cateva carti. Detectivii particulari din Romania, ca cei din toata lumea de altfel, presteaza o activitate comerciala si anume servicii de investigatii si supravegheri. Nicaieri in lume detectivii particulari nu pot efectua arestari, de exemplu. Confuzia este deseori creata de faptul ca in politia americana exista “gradul” de detectiv,  insa nu “particular”, daca ar fi sa comparam oarecum gradele din politia romana cu cele din politia americana, situatia ar sta cam in felul urmator, “police officer = agent de politie, police detective = ofiter de politie”.  Si cum filmele americane apar mai tot timpul pe micile si marile ecrane romanesti, replici ce contin cuvantul detectiv se aud destul de des. Insa de aici pana la a confunda detectivii de politie din filmele americane cu detectivii particulari este o cale lunga, iar cei care trag aceste paralele au cel putin o mica doza de ignoranta…

Alătură-te conversației

1 comentariu

  1. Lumea pune aceste intrebari ptr. ca se stie ca multi detectivi comit ilegalitati. Asculta telefoane, unii colaboreaza si cu hackeri de duzina, etc. Avem un exemplu in Iasi: detectiv ilegal care foloseste sisteme ilegale ptr a urmari victimele. Acest barbat dubios, cu nr de inmatriculare ..-..-…, colaboreaza cu mai multi indivizi din iasi (inclusiv femei) si din alte orase (galati, neamt, botosani, bacau – regiunea moldovei). Oamenii care comit infractiuni in alte tari, pot veni aici sa se ascunda, exact ca unul din clientii lui din Rusia, care a venit in Iasi sa isi continue jobul, adica sa spioneze cetateni romani ptr bani. Acesti detectivi flamanzi pun oameni in pericol fara rusine (nu ii intereseaza motivele ptr care unii clienti apeleaza la serviciile lor) si nu au habar cu ce se mananca aceasta meserie. Ptr ei doar banul conteaza. Asta pana infunda puscaria si simt pe pielea lor cum e sa fie urmariti prin pe holurile penitenciarelor.
    Vezi cazul Oproiu din 2012. Au fost si detectivi particulari prinsi folosind sisteme care intercepteaza ilegal telefoanele. Daca se putea atunci, fii sigur ca se poate si acum.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *