Despre detectivii particulari din Romania

Despre detectivii particulari din Romania

In perioada postdecembrista, mentionarea termenului investigatii starnea cel putin suspiciuni, desi „investigatiile” pot fi de foarte multe feluri…incepand de la investigatii medicale pana la investigatii criminalistice. „Publicitatea” negativa facuta dupa revolutia din 1989 serviciilor de informatii si politiei, a implantat in constiinta romanilor un sentiment de suspiciune profunda asupra persoanelor care au efectuat sau efectueaza investigatii sau operatiuni de supraveghere, fie ele din mediul privat sau din randul structurilor guvernamentale. Detectivii particulari, desi o prezenta oarecum cotidiana in societatea romaneasca din perioada interbelica, au devenit ceva exotic pentru romanii din perioada postdecembrista. Intelectualii ii vedeau ca pe o aparitie exotica…un fel de personaje de fictiune aterizate intr-un decor mioritic iar oamenii de rand, confundau detectivii particulari cu agentii de paza(denumiti popular ‘bodyguards’ sau ‘badigarzi’).

In perioada urmatoare, la sfarsitul anilor 90 si inceputul anilor 2000, detectivii particulari au devenit niste personaje mondene, mentionate ocazional in presa tabloida, alaturi de personaje ca, pitzipoance, „oameni de afaceri”, manelisti si alte personaje pestrite din lumea mondena romaneasca, desi teoretic detectivul particular din Romania este un intelectual…avand in vedere prevederile legii 329/2003, care spune ca numai absolventii de studii superioare pot dobandii calitatea de detectiv particular. Societatea romaneasca a anilor `90-2000, plina de fabrici de diplome, a facut foarte facila obtinerea de diplome de studii superioare, creand astfel un exces de juristi, economisti sau alte profesii pe care piata muncii nu le poate absorbii nici in zilele noastre. Fiindca legea privind exercitarea profesiei de detectiv particular le cere potentialilor doritori in a obtine aceasta calitate, doar sa fie absolventi de studii superioare si sa nu fi fost condamnati penal, potentialii detectivi particulari au devenit sute de mii de romani care au absolvit o facultate sau care au lucrat intr-o structura militara, fiind militari de cariera. Examenele impuse de catre Inspectoratul General al Politiei Romane au facut ca din acesti potentiali sute de mii, poate chiar milioane de candidati, sau nu obtina calitatea de detectiv particular decat cateva mii. Economia de piata si conditiile de munca din teren, au facut ca doar un mic procent din acesti detectivi particulari sa profeseze efectiv in acest domeniu.

Cu un numar relativ mic de potentiali clienti, detectivii particulari din Romania trebuie sa fie in primul rand niste agenti de marketing foarte buni, sa aibe niste competente in comunicarea cu potentialii clienti si abia apoi sa desfasoare munca specifica detectivilor particulari. Astfel ca in zilele noastre au ramas doar cateva agentii de detectivi particulari active pe piata investigatiilor din Romania. RDA, infiintata legal la inceputul anului 2005, a reusit sa indeplineasca toate cererile de investigare cu succes, neavand pana in momentul de fata nicio plangere din partea vreunui client. Toti colaboratorii agentiei fiind detectivi cu o experienta vasta, sau tineri investigatori care s-au remarcat prin talentul lor in operatiunile specifice acestei profesii. Fiind intr-un domeniu in care regulile „jocului” se schimba constant, detectivii particulari trebuie sa tina mereu cont de factorii externi si sa fie mereu la „curent” cu tehnicile si tehnologia care le poate usura munca sau in unele cazuri care le permite sa isi desfasoare activitatea, fie ca este vorba de culegere de informatii, supraveghere sau diferite investigatii.

Activand intr-o „piata” unde potentialii clienti nu sunt „educati” cu privire la acest tip de servicii, detectivi particulari se lupta mai totdeauna cu „morile de vant” incercand sa isi exercite profesia in conditii optime, acest lucru insemnand, achizitionarea de aparatura de ultima generatie, incercand sa fie cat mai diplomati cu autoritatile care privesc ori suspicios ori cu un zambet sarcastic aceasta profesie. RDA, fiind una dintre primele agentii de detectivi particulari din Romania, poate spune ca a reusit sa treaca toate obstacolele puse in cale atat de catre autoritati cat si de „economia de piata”. Avand rezultate notabile atat in Bucuresti cat si in restul tarii. Colaborand cu agentii de detectivi particulari din intreaga lume, am acumulat o experienta care face mult mai facila rezolvarea cazurilor, atat domestice cat si internationale.

     Detectivii particulari RDA din Bucuresti si din intreaga tara pot efectua o varietate de operatiuni, de la supravegheri foto-video pana la investigatii complexe. Fiindca activam intr-un domeniu unde nu doar clientii aleg prestatorul ci si vice-versa, dorim sa va amintim ca motto-ul nostru este „Ex Professo – Bona Fide”!

Alătură-te conversației

6 comentarii

  1. Foarte mult adevar in acest articol. E foarte greu sa tii o agentie de detectivi particulari la noi. Eu m-am tot chinuit vreo 3 ani si pana la urma m-am lasat batut, cheltuielile erau prea mari, indiferent ca aveai sau nu de munca…trebuiau platite taxe, contabila, chirie, etc… Si pana am luat licenta de la politie…a fost super greu, parca ma angajam detectiv de politie si nu particular…Cat despre clientii din romania…e in continuare mentalitatea aia, lasa domne ca pot face si eu…daca imi pot zugravii casa, imi pot urmarii si nevasta….ce aia e mai destepti ca mine…:))) Si lucrari serioase mai rar…cred ca vor mai trece cateva decenii pana cand romanii nu or sa mustaceasca cand aud de detectivi particulari….

  2. Eu imi doresc de foarte mult timp sa devin detectiv particular. De fapt de mic copil mi-am dorit acest lucru, nu am vrut ca alti copii sa devin politist, pompier sau doctor ci detectiv particular. De curand m-am mutat in Bucuresti si am incercat sa ma angajez la o agentie, insa toti mi-au cerut atestat de detectiv particular. Eu am absolvit postliceala sanitara care este de 3 ani si cei de la politie mi-au spus ca trebuie sa am facultate, desi postliceala sanitara ca durata este exact cat o facultate. Nu am nici timp si nici bani, ca sa nu mai vorbesc de rabdare pentru a face acum o facultate. Mi se pare total nedrept! Rog detectivii particulari sau patronii de agentii de detectivi particulari din Bucuresti sa ma contacteze pentru un eventual job. Cu respect, Panait George.

  3. I mean, If there is another expat that is reading this, please contact me on my email address if you have some credentials about this detective or any other romanian detective agency that can do some surveillance work in Bucharest. I’ve seen the english version of this website and it looks good, but I would like some credentials from a foreigner. because I want to get a very serious private detective. Thanks and I hope to hear from you guys.

  4. RDA a incercat intotdeauna sa fie cat mai prezenta in mediul online, pentru simplul fapt ca acest mediu a devenit practic singura modalitate de a ne face publicitate in momentul de fata, exceptand spoturile radio – TV sau bannerele stradale. Acest lucru nu este valabil doar pentru agentiile de detectivi particulari ci si pentru toate entitatile din mediul privat si nu numai. http://www.investigation.ro este un site ce are continut numai in limba engleza, deci se adreseaza in principal potentialilor clienti din strainatate sau din tara, vorbitori de limba engleza. Cu mai bine de un deceniu in urma, primele agentii de detectivi particulari, credeau ca majoritatea clientilor vor fi din strainatate sau straini ce au afaceri in Romania, majoritatea vorbitori de limba engleza. Acest lucru se datora faptului ca acestia erau deja obisnuiti cu profesia de detectiv particular si serviciile prestate de acestia. Sa nu uitam ca dupa revolutia din 1989, multe firme ce furnizau servicii de securitate privata, isi numeau agentii de paza, detectivi particulari…acest lucru s-a schimbat cu timpul si cu ajutorul lui Whitney Houston si Kevin Costner, agentii de paza au devenit bodyguards respectiv badigarzi. Dar sa nu ne indepartam de subiectul nostru si sa revenim la motivul pentru care o parte din agentiile de investigatii romanesti au ales sa aibe un nume in limba engleza. Desigur ca in aceasta categorie intra si cei care nu s-au gandit neaparat la acest lucru, dar au crezut ca este mai „cool” si mai exotic sa aiba un nume intr-o limba straina, insa aceasta categorie nu face obiectul discutiei noastre. Proaspetele agentii de detectivi particulari fiind constiente ca vor activa pe o piata locala needucata cu privire la serviciile prestate de catre investigatorii privati, si-au indreptat atentia catre o alta categorie de potentiali clienti si anume strainii, expatii si agentiile de profil din strainatate, iar o modalitate de a le arata acestora ca serviciile prestate de ei se adreseaza lor sau cel putin ca pot comunica cu ei, a fost prin alegerea unui nume pe care acestia il pot citi/intelege. Acestea fiind spuse, speram ca am reusit sa explicam de ce o parte din agentiile de detectivi particulari din Romania au nume in limba engleza si bineinteles de ce site-ul http://www.investigation.ro are doar continut in limba engleza, desi si celelalte site-uri ale agentiei au la randul lor si o varianta in limba engleza alaturi de cea principala scrisa in limba romana.

  5. Hi Jason, I hope this is not to late and this will be useful to you. I’ve worked with this guys and before with other private detectives from romania. I had a lot of problems with the others because most of them were speaking shitty english, i don’t speak the best english but i think that i can communicate with somebody in english. Anyway let’s not talk about others, but about this guys. i can tell you that I was very satisfied with them. Because first of all i can speak with them without fearing that they wont understand what i’m saying, like other romanian private detectives, they did a very good job on my case and the price was very ok, it was actually less than what i’ve spent on the others. The bottom line is that this is probably the best private detective agency in bucharest if not Romania.this guys are young and have a diferent mentality then others from this business.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.